Protestantse Gemeente Twello

Zoeken

Bijbeltekst van de dag

DagelijksWoord.nl

Er ontstaat een nieuwe belangstelling voor de wereld van iconen. Die bestond al bij kunstenaars en historici maar iconen kunnen ook een bron van bezinning zijn en een hulp bij meditatie. Voor iconenschilder Ton Kaal zijn de iconen een uitgangspunt geworden om zich verder te verdiepen in de spiritualiteit van het orthodoxe christendom.

Iconen zijn ‘Vensters naar de eeuwigheid'. Zo omschrijft Ton Kaal iconen ofwel geschilderde afbeeldingen van religieuze figuren. De Remonstrantse emeritus predikant (woonachtig in Apeldoorn) raakte er jaren geleden al door gefascineerd tijdens zijn studies Theologie en Klassieke Archeologie in Groningen. Het maken van iconen is een soort leerschool om met andere ogen naar de wereld te gaan kijken en naar je eigen leven; die ervaring wilde Ton door middel van workshops met anderen delen. Het schilderen van iconen is één weg; er zijn uiteraard veel meer wegen naar een spirituele kijk op de wereld.

“Iconen zijn een afspiegeling van een bepaalde levens- of wereldvisie", volgens Ton Kaal. "De gedachte achter iconen is dat de dingen, de wereld, een geheim hebben en meer zijn dan ze op het eerste oog lijken; dat geldt ook voor mensen. Wat er op iconen te zien is, zijn aspecten van onze wereld, gezien in het goddelijke licht. Vandaar dat ook weleens wordt gesproken over 'Spiegels van de eeuwigheid'. Dingen worden soms pas helder als dat goddelijke licht erop schijnt en wij dat op een bepaalde manier gewaar worden, maar daar moet je wel een zekere openheid voor krijgen.

Dinsdag 14 november 2017  20.00 uur in pastoraal centrum Irene, Dorpsstraat 10 Twello. Inloop vanaf 19.30 uur, entree € 5,- inclusief koffie en thee.
Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Klik hier voor meer informatie over de werkgroep Bezinning & Inspiratie en hun programma.