Skip to main content

KERST 2021 GAAT DOOR

Kerst 2021 vieren we opnieuw in corona-tijd. Een pandemie die de wereld blijft teisteren, een onzichtbare vijand die grote impact heeft, op de gezondheid, op de economie, op de bestaanszekerheid van zoveel mensen.

Op dit moment van schrijven, 18 november, zitten we in een gedeeltelijke lockdown voor drie weken tot ten minste drie december. Onze gezichten gaan schuil achter een mondkapje en we zoeken naar elkaars ogen en proberen te duiden, uitdrukkingen te lezen. We werken en zijn zo veel mogelijk thuis.
Politiek Den Haag worstelt met de omstreden 2G-regel en het demissionaire kabinet bereidt ondertussen wetgeving voor. De roep om een tweedeling in ons land te voorkomen is groot en de anderhalvemeter- samenleving is weer terug.
De coronacrisis stelt ons ernstig op de proef in alles wat van waarde is: gezondheid, werk, familie en vriendschappen. Kan de zorg het aan? Kunnen de scholen open blijven? En hoe zal het verder gaan in de verpleeghuizen? De zorg in de horeca en evenementensector is groot en men vreest voor de toekomst.
Het valt niet mee om de moed erin te houden en vol te houden. We zijn zo langzamerhand coronamoe en verlangen naar betere tijden. Houden we dit vol met elkaar? Hoe lang nog? Wordt het ooit nog licht?

Kerst kribbeMidden in deze donkere tijd vieren we Kerstfeest: de geboorte van Jezus, die licht en vrede brengt. Dat is goed nieuws voor de hele wereld – misschien wel het beste nieuws dat we kunnen krijgen. Het licht wordt geboren, een nieuw begin, een toekomst, een kind, een sprank van hoop: Jezus. Zijn naam betekent: ‘God redt’.
Een redder, iemand die redt, vandaag, God zelf. Je kunt het nauwelijks bevatten. Zou het waar zijn? Vandaag, een redder, God zelf? Van deze coronacrisis? Van alle zorg om de natuur die bestaat/het klimaat? Maar ook: een woord van God dat redt, kracht geeft, wat kun je verlangen naar een woord dat jou raakt, versterkt, bemoedigd, troost...

Kerst geeft ons moed om ons niet te laten leiden door de dreiging: in dit kind van licht en leven, van vrede en een nieuw begin, is God dichtbij, woont bij ons in. Kerst geeft ons hoop dat het anders zal worden. Dat het laatste woord niet is aan het donker van keizer corona maar aan het volle licht van Gods liefde. Kerst geeft ons vertrouwen dat één ster het verschil kan maken in het donker.

Vanuit het torentje in Den Haag klonken woorden van hoop en licht aan het einde van de tunnel. Wanneer wij met elkaar delen en betrokken zijn op elkaar, wanneer wij onze blik richten op het kind in de kribbe, op het kleine, op die gewone alledaagse dingen die ons leven glans geven, geeft dat veerkracht, net genoeg om het uit te houden in deze tijd, ervaren wij moed, hoop en vertrouwen, dat het hoe dan ook goed komt, met de wereld, met ons. Dan wordt het kind opnieuw geboren en is het Kerstfeest, schijnt Gods licht over ons leven.

ds. Hanneke Diermanse