Skip to main content

Inzicht in hoe God denkt en handelt?

{image path="images/2020/07/04_e08437d209_Vraaghetdedominee.JPG"}

Beste Emma,
Al lezende in de Bijbel, kom ik in het Oude Testament geregeld tegen dat we inzicht krijgen hoe God denkt en handelt. Ik vind dit toch wel apart. Hoe komt de schrijver van dat gedeelte nu aan deze wijsheid? God is toch ondoorgrondelijk? Als ik nu ook lees in Job 1 vanaf vers 6, waarin je leest over wat er zich in de hemel afspeelt, lijkt me dit zo onwaarschijnlijk. Het brengt mij geregeld aan het twijfelen. Hoe moet ik dit nu opvatten?

Beste vraagsteller,
Bedankt voor je vraag. Ik snap dat zulke teksten je aan het twijfelen brengen.
In de Bijbel en in de geschiedenis kom je geregeld mensen tegen die zeggen namens God te spreken. Zij denken te weten hoe God denkt en handelt. In de Bijbel zie je dat dat soms klopt en soms niet. Er zijn profeten die daadwerkelijk namens God spreken: Mozes, Elia, Jesaja, etc. Er zijn ook mensen die geloven namens God te spreken maar die dat niet blijken te doen. Denk aan de Baäl-profeten.

In de geschiedenis en ook tegenwoordig zijn er mensen die zeggen dat ze een boodschap van God zelf hebben ontvangen om door te geven. Soms zegt de een iets wat recht tegenover de woorden van een ander staat, terwijl ze allebei geloven dat ze namens God spreken en dat hun woorden inpassen bij wat er in de Bijbel staat. Wie spreekt dan de waarheid? Een van de twee, beide of geen van beide? Ik weet het niet.

Ik geloof dat God tot ons kan spreken en dat de heilige Geest ons de waarheid kan ingeven en tegelijk geloof ik dat we voorzichtig moeten zijn met het claimen te weten dat we Gods denken en handelen kennen. In de Bijbel staan genoeg verhalen waaruit blijkt dat Hij anders denkt en doet dan de mensen gedacht hadden. We hoeven er niet over te twijfelen wat daarin klopt en wat niet. Dat staat er in de Bijbel bij. In onze tijd wordt niet vermeld of iemand Gods waarheid spreekt of niet en blijft het gissen. We weten het niet zeker. Daar zit hem jouw twijfel misschien ook in? Het geloof blijft een zoektocht.

Je schrijft dat je vraag komt uit wat je leest in het Oude Testament.
In het Nieuwe Testament krijgen we een grote handreiking: Jezus heeft ons veel inzicht heeft gegeven in hoe God denkt en handelt, al waren er velen in zijn tijd die Hem niet geloofden.
Een ander perspectief bij dit vraagstuk is dat we als mensen misschien te snel willen terwijl God de eeuwigheid heeft om ons te laten zien wie Hij is. Of misschien willen we te veel tegelijk en kunnen we maar een beetje inzicht per keer aan omdat het ons verstand anders te boven zou gaan.
Zoals je merkt komen er allerlei gedachten in me op. Ik hoop dat ze je kunnen inspireren in jouw eigen zoektocht.

Hartelijke groet,
ds. Emma Rijks