Skip to main content

Lucht en Leegte

 {image path="images/2020/07/03_bee2ed5110_hortobagy-36.jpg"}

Als ik mijn bijdrage voor dit nummer van Kredo schrijf (voor mijn vakantie in juni) lijkt het erop dat we in de komende maanden ‘gelukkig’ weer op vakantie kunnen. Zij het nog wel met de nodige beperkingen, maar toch… De keuze van onze vakantiebestemming vormt meestal een vast onderdeel van onze jaarplanning. Toen alle beperkende maatregelen van kracht werden om het coronavirus te bestrijden, was dan ook direct al een belangrijke vraag: ‘Kunnen we dit jaar nog gewoon op vakantie’?

Wij vinden het in onze tijd vanzelfsprekend dat we recht hebben op vakantiedagen en dat we elk jaar met vakantie kunnen. Toch bestaat er in Nederland pas sinds 1966 recht op vakantie en kwam het massatoerisme in de jaren zeventig van de vorige eeuw eerst goed op gang. Niettemin is de mogelijkheid om op vakantie te gaan een belangrijke verworvenheid.

Het aardige van het woord ‘vakantie’ is, dat dit woord precies onder woorden brengt wat vakantie-houden eigenlijk zou moeten zijn. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord vacare, dat letterlijk ‘leegmaken’ betekent. Wie in zijn vakantie tot rust wil komen, moet de kunst van het ‘leegmaken’ verstaan. Even afstand nemen van alle verplichtingen om met een ‘leeg hoofd’ nieuwe indrukken op te doen. De vakantie is een periode waarin we mogen ontdekken hoe betrekkelijk veel vanzelfsprekendheden zijn. Zoals in de afgelopen maanden maar al te duidelijk werd.

Over de leegte en de betrekkelijkheid der dingen kunnen we vooral veel leren van de Prediker. Niet voor niets begint hij zijn boek met de woorden “Lucht en leegte, …..alles is leegte”. De Prediker is de man van de betrekkelijkheid. Zijn woorden kregen een bijzondere lading toen we de afgelopen maanden ineens geconfronteerd werden met een leegte op allerlei terreinen: lege straten, scholen, kerken, voetbalstadions, agenda’s, orderportefeuilles……. Een ongewenste leegte, die je zo gauw mogelijk weer wilt opvullen!

Maar het op gezette tijden vrijwillig ‘leegmaken’ van je hoofd en je agenda heeft iets positiefs en sluit naadloos aan bij de woorden van de Prediker. Eigenlijk zouden we dat ook buiten de vakantietijd regelmatig moeten doen. Een juiste verhouding tussen inspanning en ontspanning is namelijk van wezenlijk belang om je gewone werkzaamheden goed te kunnen blijven verrichten. We moeten vaak al zoveel. De Prediker confronteert ons met de vraag welke dingen nu echt belangrijk zijn.

Een goede vakantie toegewenst. In het buitenland, in Nederland of gewoon in de eigen tuin. Geniet van de vrijheid, de rust en de leegte!

ds. Johan Weijenberg